top of page

MITÄ ON TOIMINNALLINEN URHEILU?

“Toiminnallinen urheilu” juontaa juurensa englanninkieliseen termiin “Functional Training”, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna “toiminnallista harjoittelua”.  Nykyään käytetään termiä functional fitness puhuttaessa eri maiden toiminnallisen urheilun lajiliitoista tai kansainvälisestä lajiliitosta (International Functional Fitness Federation, IF3).

Toiminnallisessa urheilussa kehitetään kehon hyvinvoinnin ja terveyden kannalta  monia tärkeitä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, nopeutta, koordinaatiota, lihasvoimaa, kehonhallintaa, räjähtävyyttä sekä hapenottokykyä. 

Harjoittelun tavoite on kehittää ihmisen kokonaisvaltaista toimintakykyä ja kuormittaa ihmiskehoa sille ominaisilla liikeradoilla ja suunnilla, jotta arjessa toimiminen helpottuu. Toimintakyvyn parantamisessa keskitytään monipuoliseen yleiskunnon parantamiseen sisältäen muun muassa voimantuoton, liikkuvuuden, aerobisen kestävyyden ja lihastasapainon. Toiminnallisen urheilun tarkoitus on haastaa ja kehittää kehoa ja sen rajoja, monipuolistaa harjoittelua sekä ehkäistä vammojen syntymistä. 

Toiminnallinen urheilu sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikille kunto- ja taitotasosta riippumatta. Kun urheilija kehittyy, liikkeet varioidaan haastavammiksi tai kehitetään nopeutta ja taloudellisuutta. Lajin parhaita puolia on myös se, että eri tasoiset harrastajat pystyvät harjoittelemaan lajia samoissa harjoituksissa. Tämä luo yksilölajiin joukkuehengen tuntua ja tärkeitä sosiaalisia kontakteja. 

Toiminnalliseen urheiluun pääset helpoiten tutustumaan kuntosalien tai seurojen kautta, jotka tarjoavat palveluita toiminnalliseen harjoitteluun. Seuratoiminta ja kilpailu edellyttävät jäsenseuraan liittymistä ja lisenssin ostamista. Näin on mahdollisuus kilpailla liiton alaisissa toiminnallisen urheilun kilpailuissa ja osallistua MM-kilpailuihin.

TOIMINNALLINEN URHEILU KILPAILULAJINA

Kilpailulajina toiminnallinen urheilu testaa urheilijan suorituskykyä ja taitoa eri osa-alueilla sekä kykyä suoriutua erilaisista liikkeistä ja liikeyhdistelmistä mahdollisimman taloudellisesti. Kilpailuissa esiintyy osia mm. kestävyyslajeista, voimistelusta sekä painonnostosta ja voimanostosta. Kilpailuissa pyritään testaamaan kaikkia osa-alueita tasapuolisesti.

Lajissa voi kilpailla sekä yksilönä että neljän henkilön joukkueissa. Naisille ja miehille on omat sarjansa. Nuorten kilpailusarjat alkavat kansainvälisesti 12-vuotiaista. 13-vuotiaille (ja nuoremmat) on oma sarja, ja 14-vuotiaista eteenpäin sarjat kulkevat kahden vuoden välein 18-vuotiaisiin asti. Suomessa nuorten sarjat menevät seuraavasti: 13 v ja nuoremmat, 14-15 v ja 16-17 v. 18+ vuotiaiden sarjaa kutsutaan avoimeksi sarjaksi. 30-vuotiaista ylöspäin alkaa masters-ikäluokkien kilpailusarjat 5 vuoden välein. 60+ sarja on viimeinen ikäluokka, ja siihen saavat osallistua kaikki yli 60-vuotiaat. Masters-sarjoissa ikäsarja määräytyy syntymävuoden (ei syntymäpäivän) mukaan.

Toiminnallisen urheilun kilpailut noudattavat aina kansainvälisen ja kansallisen kattojärjestön asettamia sääntöjä

FIN2F hyväksyy vuosittain yhdet kansalliset mestaruuskilpailut (SM-kilpailut) jokaista kilpailuluokkaa kohti (nuoret, avoin, masters ja joukkueet). Jokaisen sarjan parhaat saavat oikeuden edustaa Suomea iF3:n toiminnallisen urheilun maailmanmestaruuskilpailuissa.

bottom of page